Üdvözöljük a

Több középiskolás telepedne le külföldön, mint egyetemista | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Több középiskolás telepedne le külföldön, mint egyetemista

2010. augusztus 23.

Fontosnak tartják a nyelvtudást, így a jövőben nyelveket beszélő embereknek írták le magukat a középiskolások és az egyetemisták - számolt be a Magyarország 2025 című akadémiai kutatás.

A diákok és hallgatók jövőjét firtató felmérés arra is rámutatott, hogy a fiatalok valószínűnek tartják, hogy a hazai lélekszám nyolcmillió körül lesz 2025-re, mégis sokan külföldön szeretnének élni. A középiskolások 30 százaléka, az egyetemisták és főiskolások 19 százaléka telepedne le külföldön.

A Magyarország 2025 című akadémiai kutatás a középiskolásokat és az egyetemistákat kérdezte meg arról, hogy miként gondolkodnak a jövőjükről, illetve hogyan képzelik el magukat tizenöt év múlva. Az akadémiai kutatásai készítői ugyanis úgy vélik, hogy fontos egy ilyen felmérés, hiszen nem mindegy, miként látják jövőjüket a 2025-ben meghatározó pozíciókba kerülő most válaszoló fiatalok.
A megkérdezett középiskolások zöme nagyon fontosnak tartotta a nyelvtanulást, többségben a német mellett az angolt favorizálták. A tanulók nagy számban jelentették ki, hogy biztos angol nyelvtudásukat egy-két európai nyelvvel egészítenék ki, viszont a Magyarországgal szomszédos országok nyelvét senki sem említette közte. Érdekes eredmény, hogy a középiskolások 39 százaléka csak Magyarországon szeretne élni a jövőben. Míg pedig a válaszolók 31 százaléka még nem döntötte el, hol szeretne élni évekkel később, addig 30 százalékuk inkább külföldön telepedne le. Utóbbiak kétharmada maradna az unión belül, hatoduk pedig EU-n kívüli életet képzelt el magának 2025-re. Ugyanerre a kérdésre az egyetemisták 61 százaléka felelte azt, hogy Magyarországon szeretne élni, és kevesebb, csak 19 százalékuk tervezi, hogy külföldre vándorolna.
A Nováky Erzsébet vezette kutatásból kiderül az is, hogy a fiatalok számára fontos a környezetvédelem és a családalapítás is. A diákok és a hallgatók nem szükséges rosszként, hanem életstílusként tekintenek a környezetvédelmi intézkedésekre. A családalapítás kérdésére pedig a középiskolások 79 százaléka felelte, hogy szeretne családot, 18 százalék volt bizonytalan a kérdést illetően, és csak három százalékuk utasította el a családalapítás gondolatát. Míg a legtöbben két gyermekkel számolnak, addig a három gyermek vállalásának gondolata is népszerű volt.
A felmérés érintette a fiatalok politikával kapcsolatos elképzeléseit is, miszerint a diákok és hallgatók határozottan hiszik, hogy kialakul majd a fizetős egészségügyi rendszer, valamint új pártok alakulnak majd. Valószínűleg tartják, hogy megnő a külföldiek száma, de azt is, hogy a hazai lélekszám nyolcmillió körül lesz 2025-re, és a nyugdíjasok ellátása nagy problémát okoz majd.


Forrás: Mobilitás

(www.edupress.hu)http://www.mobilitas.hu/hirek/5225