Üdvözöljük a

Tíz év alatt rendbe tehető a magyar iskola | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tíz év alatt rendbe tehető a magyar iskola

2010. június 14.

Az észtek tíz év alatt varázsolták az iskolarendszerüket az élvonalba, ezt mi is megtehetnénk – állítja Csapó Benő. Az oktatáskutatót egy tavaly megjelent kutatásról kérdeztük, arról, mi a titkuk az e tekintetben sikeres országoknak. Kiderült megint, hogy a kulcs a pedagógus, de az is, hogy sok látszólag evidensnek tűnő megoldás – például a kisebb vagy a homogén osztályok létrehozása - inkább kárt okoz, mint használ.  

Igen, első közelítésben érvényes ez az egyenlet. Egy jól kiválasztott és felkészített tanári kar önmagában is meghatározó erővel járul hozzá a tanulmányi eredményekhez, még akkor is, ha minden egyéb tényező változatlan. A valóságban azonban az a helyzet, hogy a tanárok ilyen kitüntetett helyzetének megteremtéséhez szükség van számos további feltételre. Például a tanári munka jelentőségének széles körű felismerésére, támogató közvéleményre. Ezek az előfeltételek azután más mechanizmusokon keresztül is előmozdítják az oktatás fejlődését.

Fontos a pedagógusok „helyzetbe hozása”: elengedhetetlen, hogy a tanárok rendelkezzenek a feladatuk elvégzéséhez szükséges kompetenciákkal és eszközökkel. Kell, hogy maguk dönthessenek, majd szembesüljenek a döntéseik hatásával, és vállalják a következményeket. A tanárokat kikísérletezett, kipróbált, bizonyítottan működőképes módszerek egész repertoárjára kellene felkészíteni. Szükség van emellett a rendszeres objektív visszajelzésre, amit például biztosíthatnak az évenkénti felmérések. Ehhez persze az kell, hogy a tanárok elemezni tudják a visszajelzések eredményeit, és kapcsolatot tudjanak teremteni a saját tevékenységük hatásai és a mért teljesítmények között. Finnországban a tanárok olyan szintű kutatás-módszertani felkészítést kapnak, amely alapján ők maguk képesek szakszerűen oktatási kísérleteket lebonyolítani, így folyamatosan fejleszthetik saját módszereiket, és képesek felmérni egy-egy újítás hatását.

Teljes cikk: http://www.fn.hu/belfold/20100607/tiz_ev_alatt_rendbe_teheto/