Üdvözöljük a

Szakképzési Klub indult | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakképzési Klub indult

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2016. április 5.

Bonyolult finanszírozási, azokat szabályozó jogi előírások szerepeltek a városi kamara által létrehozott Szakképzési Klub alakuló ülésének témájaként.

A kereskedelmi és iparkamarák meghatározó szerepet töltenek be a hazai szakképzés szervezésében a kormányzattal kötött megállapodás alapján. A szakképzés folyamatos átalakulásban van, hogy meg tudjon felelni a gazdaság, a munkaerőpiac elvárásainak. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara a területen tevékenykedők közötti párbeszéd serkentése, az információk gyorsabb, jobb áramlása érdekében hozta létre a Szakképzési Klubot, mely a héten tartotta alakuló ülését. Az eseményre gyakorlati képzőhelyek képviselőit, az iskolák gyakorlati oktatással foglalkozó vezetőit, illetve a szakképzési centrum képviselőit hívták meg, annak reményében, hogy a szakképzés szereplői közötti személyes beszélgetés lehetőséget ad a szakterületet érintő kérdések kötetlen hangvételű megtárgyalására, az együttműködés erősítésére.

 

A rendezvényt, így a Szakképzési Klub munkáját Králik Gyula, a városi kamara elnöke nyitotta meg. Elsőként a közép-dunántúli régió, a megye, a város és az ország gazdasági jellemzőinek összehasonlítása érdekében sorolt adatokat, hogy ezzel is segítse a vállalkozások és a képzési intézmények jelenlévő képviselőinek együtt gondolkodását. Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a cégek tudtak talpon maradni az elhúzódó válság idején, amelyek exportra termeltek. És ma is a régió jelentős vállalkozásai külpiaci orientáltságúak. Így a szakemberek képzése során is figyelemmel kell lenni arra, hogy az európai munkaerőpiacon is keresett szakemberekkel lássuk el a munkaerőpiacot, akik szakmai sikert befutva gyümölcsöző kis- és középvállalkozásokat indíthatnak a térségben, hiszen ezekből nagy a hiány a városban és környezetében.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatóságának szakképzési jogi tanácsadója, dr. Klész Tibor a szakképzési hozzájárulással kapcsolatos változásokról beszélt előadásában. A területen az év elején is fontos változások történtek – így például a kis- és középvállalkozásokat előnybe hozó érvényesíthető levonások körében –, a pergő iramú, a változásokra, az előírások gyakorlati alkalmazásában tájékozódást keresők segítésére koncentráló előadás nem kis próbatétel elé állította a jelenlévőket. Ugyanakkor nagyon sok gyakorlatban hasznosítható elemet tartalmazott. Ez az előadást követő kérdésekből is visszaköszönt. Ahogy a jogi szakember fogalmazott: öt év állandóság kellene, hogy az aktuális jogi előírásokat az alkalmazók megfelelően ismerjék. Erre nincs remény, a klub szakmai közössége segíthet!