Üdvözöljük a

Piacképes képzéseket kínálnak a helyi intézmények | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Piacképes képzéseket kínálnak a helyi intézmények

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2016. november 9.

Immáron tizenhetedik alkalommal várta tegnap pályaválasztási nap az érintett diákokat  – ezúttal az egyetemen. A Dunaújvárosi Hírlap tudósítása.

A pályaválasztás előtt álló diákok és az őket támogató szülők komoly döntés előtt állnak a következő hónapokban. Mindebben próbál hatékony segítséget nyújtani az a pályaválasztási kiállítás és szakmai fórum, amely tegnap várta az érintetteket a Dunaújvárosi Egyetemen, amelynek Tudományos hét névre hallgató programsorozatában kapott hangsúlyos szerepet az említett oktatási és foglalkoztatási expó.

 

Dr. András István, a helyi campus rektora már korábban elmondta, hogy az integrált szakképzési centrum keretében a szakmát választó tanulók többségének immáron egész életpályamodellt tudnak kínálni Dunaújvárosban, remek példa erre az egyetem, a Magyar Államvasutak és a Bánki középiskola együttműködése.

 

Tegnap közel harminc foglalkoztató és szakképző intézmény mutatta be képzési kínálatát és munkaerőpiaci lehetőségeit annak a több száz fiatalnak, akik kilátogattak a rendezvényre.

– Immáron 17. alkalommal jelentkezik ez a pályaválasztási nap, amely úgy gondolom, hogy számos tekintetben hasznos iránymutatóként szolgál az érintett fiataloknak, szülőknek és pedagógusoknak is.

 

E rendezvény sikerét számos mutató is igazolja. A Dunaújvárosi Egyetem által befogadott pályaválasztási expón a helyi és a térségi középfokú intézmények mellett huszonhat munkáltató és foglalkoztató is jelen van. Mindez komoly munkaerőpiaci kínálatot jelent, és egyben fontos visszajelzés a diákok felé, hogy melyek lehetnek azok a szakmák a következő években, amelyek biztos megélhetést nyújthatnak majd – fogalmazott köszöntőjében dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki zárásként eredményes és tartalmas napot kívánt a jelenlévőknek.

 

Dunaújváros polgármestere, Cserna Gábor beszédében kifejtette:

– Közös felelősségünk, szülőké, pedagógusoké és szakembereké, hogy minden dunaújvárosi fiatal jó pályára álljon, olyan képzést válasszon, amely biztos jövőt ígér. Olyan iskolát, olyan képzést, amely piacképes tudást és ismereteket nyújt. „A világ legjobb tanulási módszere, ha munka közben nézzük a mestereket.” A Michael Jacksonnak tulajdonított mondás a pályaválasztási kiállításon biztosan megállja a helyét, hiszen itt és most minden arról szól, hogy a nagy döntés, a pályaválasztás előtt álló fiatalok megismerjék a lehetőségeket. Információkat kapjanak a megye oktatási intézményeiről, a továbbtanulási és a munkavállalási esélyekről. Mi, felnőttek gyakran tesszük fel a kérdést gyermekeinknek: mi leszel, ha nagy leszel? A kérdés mellett azonban tudnunk kell azt is, hogy ezek a gyerekek, ezek a fiatalok életük egyik legfontosabb, sőt, talán legnehezebb döntését kell meghozzák, és ebben a helyzetben nem hagyhatjuk őket magukra. Most dől el, merre indulnak az életben, a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás irányába.

 

A központi megnyitót követően a Dunaújvárosi Egyetem A-épületében található standok várták az érdeklődőket. A bemutatók mellett pályaválasztási tanácsadás és számos fontos, a bemutatókhoz illeszkedő szakmai program is színesítette a kínálatot.

 

A rendezvényen kiállítóként részt vett a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara is, a kiállításon számos csapat adta le jelentkezését Kezedben a jövőd! címmel meghirdetett pályaválasztást segítő vetélkedőnkre, melybe továbbra is lehetőség van bekapcsolódni!

 

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap, DKIK