Üdvözöljük a

Milliárdokat dobtak ki az ablakon: korszerűtlen a szakképzés? | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Milliárdokat dobtak ki az ablakon: korszerűtlen a szakképzés?

2010. december 6.

Nem kidobott pénz az élethosszig tartó tanulásba való befektetés, mert ez az összeg hosszú távon megtérül - mondta Sz. Tóth János, a dán püspökről és a népfőiskolák megalapítójáról elnevezett Grundtvig Szövetség elnöke szerdán Budapesten, a Felnőttképzési Civil Hálózat zárókonferenciájának sajtótájékoztatóján.

 

Mint azt a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség (KIFE) és a Magyar Népfőiskolai Társaság által európai uniós forrásból közösen létrehozott Felnőttképzési Civil Hálózat rendezvényén megemlítette, a hálózat azzal a céllal jött létre, hogy az élethosszig tartó minőségi tanulást átültessék a gyakorlatba, egyebek mellett magas szintű oktatással és személyiségformálással.
   
Sz. Tóth János utalt arra, hogy ezekre a szervezetekre és a kormányzati segítségre egyaránt szükség van, hogy "az európai felfogás érvényesüljön a felnőttképzésben". Az európai felfogás meglátása szerint magában foglalja az általános műveltséget. "Minél műveltebb egy munkavállaló, annál gyorsabban és hatékonyabban képezhető át", így "a nemzetgazdaság érdeke is az általános műveltség fejlesztése" - tette hozzá.

A szakértő arról is beszélt: a felnőttképzés jogi és gazdasági kereteit újra kell gondolni, ami egyebek mellett azt jelenti, hogy a mostani jogszabályokat meg kell változtatni, és meg kell szüntetni a korrupciót. Hangsúlyozta: a munakerőpiaci alap több százmilliós kiadásait meg kell vizsgálni, hogy milyen célokra költötték.

Kitért arra, hogy a 2001-es felnőttoktatási törvény - ami szól a szakmai, az idegen nyelvi és az általános képzésről is - alapján az elmúlt kilenc évben az erre a célra rendelkezésre álló pénz 90 százalékát a Magyarországon "elmaradott és korszerűtlen szakképzésre költötték, ami szerinte "kidobott összeg".

Sz. Tóth János kiemelte, csak az erkölcsi válság felszámolásával lehet a gazdasági válságot megszüntetni, majd elmondta: "a civil társadalom jelenleg ellentmondásos", a demokrácia keretében pedig "álcivil szervezetek is létrejöttek". Beszélt arról is, hogy az egyház társadalmi tanításának kompendiuma szerint "a civil társadalom előbbre való, mint a politikai közösség".    
  
A Grundtvig Szövetség és a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke közölte: a magyar polgári civil társadalom megerősítésére van szükség, mert "a közbizalom visszaállítása nélkül nincs előrelépés". Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Magyarország a felnőttképzés terén az utóbbi években éllovasból sereghajtóvá vált.

B. Balogh Edit, a KIFE ügyvezető igazgatója elmondta: az európai uniós pályázati pénzből létrejött hálózat adatbázisában jelenleg 626 olyan szakember található, akik a felnőttképzés valamely területén tréningeket tudnak tartani. Így ők is segíthetik az átképzési folyamatot - fűzte hozzá.

http://www.eduline.hu/hirek/20101201_felnottkepzes_elethosszig_oktatas_munka.aspx

 

Forrás: Eduline