Üdvözöljük a

Kinek jó, hogy eltörölték a végzettségi követelményt? | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kinek jó, hogy eltörölték a végzettségi követelményt?

2010. június 22.

A Bajnai-kormány egyik utolsó intézkedéseként a kereskedelmi szakmák egy részénél eltörölték a végzettségi követelményt; a szakszervezetek szerint a lépés leértékeli az érintett szakmákat, és csak a nagy hipermarketek érdekét szolgálja - írja a Népszabadság. 

A lap szerint harmincezer kiskereskedelmi alkalmazott szembesülhet rövidesen azzal, hogy munkáltatója immáron csak minimálbért köteles neki kifizetni, ami tizenhatezer forinttal kevesebb, mint a 89 ezer 500 forintos szakmai minimálbér, amire eddig jogszabály kötelezte a kereskedőt. Az előző kormány gazdasági minisztériuma ugyanis az átadás-átvétel körüli utolsó pillanatban módosította a kereskedelmi foglalkozások szakképzettségi követelményeiről szóló jogszabályt, így a jövőben az ágazat munkáltatói zöldség-gyümölcs, illetve ruházati eladónak, valamint papír-írószer kereskedői munkakörökbe azt vehetnek fel, akit csak akarnak.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint a szabályozás kifejezetten a nagy multinacionális áruházláncok érdekeit tükrözi, a kereskedők szerint viszont hamis és hangulatkeltő a szakszervezetek "multizása".

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a rendelet főként a kisebb vállalkozásoknak kedvez, amelyek 2007 óta tartó recesszió, illetve a fogyasztást szűkítő kormányzati intézkedések, például az áfa-kulcs tavalyi emelése nyomán már nem tudják kitermelni a szakmai bérminimumot.

A KASZ-nál a Népszabadságtól értesültek az egy hónapja a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról, és közölték: keresik a módját, hogy az új kormánynál felülvizsgáltassák a rendeletnek szerintük a szakmát ellehetetlenítő pontjait.

http://www.hrportal.hu/c/kinek-jo-hogy-eltoroltek-a-vegzettsegi-kovetelmenyt-20100621.html