Üdvözöljük a

Elkezdődtek az elődöntőkkel az országos szakmai versenyek a kamaráknál | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elkezdődtek az elődöntőkkel az országos szakmai versenyek a kamaráknál

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2016. január 8.

Az elődöntőkkel elkezdődtek az országos szakmai versenyek Dunaújvárosban is, a cél az áprilisi döntőre való eljutás. Helyben minden korábbinál többen, százhatvanheten indultak el a megmérettetésen hét iskolából húsz szakmában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen hirdette meg a hozzájuk tartozó szakképesítésekben nappali tagozaton végzős tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. A jelentkezés határideje december 16-a volt, január 5-én pedig már meg is kezdődtek az elődöntők, amelyeket a területi kamarák szerveznek, a városban a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara. Az országos versenyekre negyven szakmában több mint ötezerhatszázan jelentkeztek. A városban fele ennyi szakmában, hét iskolából mintegy százhatvanheten indulnak a megmérettetésen, ígéretes, hogy ez a szám minden korábbinál magasabb.

 

A városban az elődöntők kedden az automatikai technikusok megmérettetésével indultak, szerdán az ácsok, a kőműves és hidegburkolók, a magasépítő technikusok, tegnap a gépgyártástechnológiai technikusok, az elektronikai technikusok és a villanyszerelők mérkőztek meg az írásbeli feladatokkal.

Az elődöntők országosan egységes időpontokban, egy-egy nap több szakmában zajlanak, minden nap tíz órakor kezdődnek. A helyi kamaráknak nem kis feladatot jelent a helyszínek, a verseny előírt körülményeinek biztosítása. Ebben nagy segítséget jelent az elmúlt évek során szerzett tapasztalat. A városban a kamarai székházban, a Piac téri szolgáltatóházban a Vállalkozók Ipartestületénél (itt találhatók a kamara szakképzéssel foglalkozó munkatársainak irodái) és több iskolában tartják meg az elődöntőket idén is, melyek jó négyórás kemény munkát jelentenek a fiatalok számára.

 

Annak érdekében, hogy országosan egységes szempontok szerint mérettessenek meg a végzős szakmunkástanulók, a feladatlapokat központilag dolgozzák ki, ott is javítják, értékelik, az érettségikhez hasonlóan lezárt borítékban érkeznek a vizsgák különböző helyszíneire az adott elődöntő napján.

 

Az országos versenyek következő fordulójában a válogató versenyekre kerül sor, egy-egy szakmában az ország kiválasztott helyszínein. A magasépítő technikusok esetében a Hild iskola biztosít évek óta helyszínt a válogatónak, a Dunaferr iskola is több szakmában szokott évről évre helyet adni ennek a fordulónak.

 

A szakmai versenyek országos döntője, a Szakma Sztár Fesztivál idén április 18-20-án lesz a hagyományos helyszínen, a Hungexpón. A kiírók szerint a magyar szakképzés színvonalának további emelése az országos szakmai versenyek legfontosabb célja, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása. Emellett a végzős tanulók és iskoláik (tágabban a szakképzés) szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeivel és elvárásaival is kiemelt feladat, hiszen ez lényegi eleme a képzési rendszer átalakításának, melyben a kereskedelmi és iparkamarák kaptak központi szerepet. Az országos szakmai versenyeken a dunaújvárosiak hagyományosan jól szerepelnek, reméljük, idén is így lesz!