Üdvözöljük a

Egy arany, két ezüst és egy bronz az idei Szakma Sztáron | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy arany, két ezüst és egy bronz az idei Szakma Sztáron

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2017. április 27.

A díjkiosztóval tegnap véget ért a tizedik Szakma Sztár Fesztivál, az országos szakmai versenyek döntője, szép helyi érdekeltségű eredményekkel. Helyezések, fotógaléria!

Az országos szakmai versenyeken, amelyeket minden évben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervez – együttműködve a területi kamarákkal – idén is több mint ötezren indultak 41 szakmában, a döntőbe, a Hungexpón megrendezett Szakma Sztár Fesztiválra 224-en jutottak el a több fordulós megmérettetésen. A dunaújvárosi középiskolákat kilencen képviselték azok után, hogy a válogató versenyekre is igen magas számban jutottak be itt tanuló diákok, harmincnégyen.

 

A versenyfeladatokat hétfőn és kedden kellett végrehajtaniuk a döntő résztvevőinek, a színvonalasan kialakított környezetben, szakmánként berendezett standokon nagy nézőközönség előtt folyt a vetélkedés, hiszen közel 15 ezer látogató volt kíváncsi a helyszínen az eseményre. A dunaújvárosi kamara négy busszal vitt általános és középiskolásokat a Szakma Sztár Fesztivál és a kapcsolódó WorldSkills-EuroSkills válogatók megtekintésére.

 

A tegnapi eredményhirdetés ismét igazolta a helyi szakképzés színvonalát. A dobogó legfelső fokán végzett Váry Viktória bőrdíszműves (felkészítő tanár: Molnárné Lukács Anita, iskola Lorántffy). Ezüstérmet kapott Végh Attila automatikai technikus (felkészítő tanár: Horváth Pál, iskola Dunaferr), és Menyhárt Attila Márk ács (felkészítő tanár: Bartha Sándor, iskola Hild). Bronzérmet vehetett át Tompai Mátyás György ipari gépész (felkészítő tanár: Zámbó Zsolt, iskola Dunaferr).

 

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, Csapó Gábor nagy örömmel fogadta az eredményeket, és gratulált a diákoknak, valamint a felkészítő tanáraiknak a jó szereplésért. Kifejtette, hogy a városi centrumhoz tartozó szakképző intézmények ismét bizonyították: bizonyos szakmákban – ezek elsősorban a gépész, villamos és építőipari szakmák – meghatározó helyük van az országban, hiszen évről évre ott vannak a versenyzőik a döntőben. Ugyanakkor rendre fel tudnak mutatni kimagasló eredményeket más szakmák, intézmények is, így például idén a könnyűipart képviselő terület.

 

EUROSKILLS: JÖVŐRE BUDAPESTEN

EuroSkills versenyt rendez 2018-ban Budapest, a régióban elsőként. A szakmák Európa-bajnokságán csaknem negyven szakmában mérik össze tudásukat a kontinens fiataljai. Az eseményen minden korábbinál nagyobb, huszonöt tagú csapatot indít Magyarország.

 

Válogató versenyeket tartottak SkillsHungary néven ebben az évben már negyedszer több szakmában a Szakma Sztár Fesztiválhoz kapcsolódóan a jövő évi európai megmérettetés előzményeként, illetve az idén Abu-Dhabiban megtartásra kerülő világversenyre kijutók kiválasztására.

 

Magyarország a korábbi években sikeresen szerepelt a nemzetközi szakmai versenyeken, a tavalyi göteborgi EuroSkills versenyről hat érmet hoztak haza versenyzőink, 2014-ben dunaújvárosi dobogósunk is volt: Gál Mónika Patrícia.

 

 

X. SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁL

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált április 24-26. között a Hungexpo területén. A fesztivál keretében a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára 41 szakmában tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjét. Ugyanitt került sor a IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőre, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills és WorldSkills – hazai válogatóinak döntőjére.

 

A 10. jubileumi fesztiválon Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédében elmondta: több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel, mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók.

 

A kormányfő hozzátette: tovább fejlesztik a szakmunkás ösztöndíjrendszert, ezt a hiányszakmákban már megkezdték, és megnyitják a tanulószerződés lehetőségét is.

A miniszterelnök azt javasolta a diákoknak, figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki fog már az iskolapadból elhelyezkedni és kinek az élete futhat esetleg egy rossz döntés miatt "vakvágányra". Kijelentette: a gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, a digitális korszakra felkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség és több 10 ezer új informatikusra.

 

Orbán Viktor arról is biztosította a fiatalokat, hogy mindig ők lesznek az elsők, a Magyarország által nyújtott munkalehetőségeket nem adják át senkinek, sem vendégmunkásoknak, sem migránsoknak. A miniszterelnök kiemelte: késhegyre menő harc folyik a jó szakemberekért a vállalatok között Magyarországon, és ez a jövőben is így lesz. Aki akar, dolgozhat - tette hozzá. A munkahelyek száma nő, a bérek emelkednek, elsősorban azok számára, akik értenek a szakmájukhoz - mondta. Magyarországból az lesz, amivé önök teszik, derűs, jómódú, biztonságos, művelt és emelkedő haza, vagy helyben járó és hanyatló ország - mondta a miniszterelnök a diákoknak.

 

Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón kiemelte: ”a jó szakma felér egy diplomával”. Hozzátette: 2007-ben, az első döntőn még csak 11 szakmából tudtak válogatni, azóta sokat lépett előre az esemény. Idén az Euroskills és a Worldskills versenyzői is itt mutatják be tudásukat és a fiatal szakmunkások európai versenyét, az Euroskillst jövőre Budapesten rendezik meg – mondta.

 

A kamara elnöke felidézte: a rendezésért folyó versenyben Norvégiát sikerült legyőzni, amiben jelentős szerepet játszott, hogy a tavalyi versenyen a 28 európai országból pontszám alapján Magyarország az 5. helyet érte el. Parragh László elmondta, hogy idén az informatikában további szakképesítésekkel bővítették a vetélkedőt, már 6 szakmával szerepel a terület.

 

A záróünnepségen Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarországon a vállalatoknak egyre több jó szakemberre van szükségük, ezért hajlandók magasabb bért is fizetni a naprakész tudással rendelkezőknek. Az NGM államtitkára hangsúlyozta, a magyar gazdaság szempontjából alapvető kérdés a szakképzés, a rendszert a kormány a gazdaság igényeinek figyelembe vételével átalakította.

A szakképzés és felnőttképzés átalakítása folytatódik a gazdaság versenyképességének növelése érdekében - mondta Cseresnyés Péter. Az államtitkár a tervezett intézkedések között említette a vállalati képzési rendszerek kialakítását, a felnőttképzési szabályozás rugalmassá tételét, a munkáltatók szerepének növelését a feladatok ellátásában, emellett folyamatossá válik a képzési tartalmak fejlesztése, a gazdaság digitalizációjára való felkészítés.

 

Cseresnyés Péter kitért arra, hogy 2018-ban Budapest ad otthont az EuroSkills versenynek, a szakmák európai bajnokságának. A versenyre 28 országból 500 versenyzőt és felkészítőiket várnak, a fiatalok 34 hivatalos és 3 bemutatkozó szakmában versenyeznek. Magyarország várhatóan minden eddiginél népesebb, 25 fős versenyzői csapatot fog nevezni. A rendezvényre 2018. szeptember végén 80 000 látogatót is várnak a szervezők.

 

Parragh László, az MKIK elnöke a záróünnepségen kiemelte, hogy a magyar szakképzési rendszer átalakításának folyamatát végig kell vinni. Hangsúlyozta: a rendszerváltó országok közül először Magyarország rendez a térségben európai szakmunkásversenyt, ez pedig ránk irányítja a figyelmet, tovább erősíti a magyar szakképzést.

 

Parragh László szólt arról is, hogy az elődöntőkön 5255 tanuló vett részt, a döntőbe 102 oktatási intézményből 224 diák jutott. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők - idén a tanulók 86 százaléka - felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

 

A Szakma Sztár Fesztivál záróünnepségén 41 szakmában hirdették ki az első három helyezettet, és köszöntötték a felkészítőket. A "2015 a külhoni magyar szakképzés éve" folytatásaként 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át. A rendezvényt tíz éve támogató szakiskolák, vállalatok jubileumi emléklapot kaptak.

 

Az elismeréseket Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Fekete Balázs, az MKIK kézműipari alelnöke adta át.

 

A fesztivált 15 ezer látogató kereste fel, a rendezvényre a területi kamarák szervezésében 200 autóbusszal mintegy 10 000 diák érkezett, több mint 70 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolákból a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ meghívására további 5000 diák látogatott ki a fesztiválra.

 

MKIK/MTI

Csatolt állományok: