Üdvözöljük a

A tanulófoglalkoztatás tárgyi feltételei | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulófoglalkoztatás tárgyi feltételei

Szerző: Dancs Viktória | 2010. március 24.

 

 

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell az adott szakma oktatásához előírt tárgyi eszközökkel.

 

 

A gyakorlati oktatást végző vállalkozásnak, vállalkozónak rendelkeznie kell a tanított szakma “szakmai és vizsgáztatási követelményeivel”, és a “gyakorlati oktatás központi programjával”. Ezeket a hatályban lévő képzési és vizsgáztatási tematikákat, programokat a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) szerkeszti, az elméleti oktatást végző iskola pedig biztosítja az érintett vállalkozások számára.

 

A programok tartalmazzák a szakma oktatásához szükséges valamennyi tárgyi eszköz felsorolását. A teljes idejű gyakorlati képzés bonyolításához ezekkel az eszközökkel, oktatási berendezésekkel és infrastruktúrával kell rendelkezni a gyakorlati képzőnek. Amennyiben bizonyos eszközök hiányoznak, részképzésben (megállapodással) más gazdálkodóval vagy az iskolával meg lehet osztani a képzési feladatokat.

 

 

A tárgyi feltételek biztosításához hozzátartozik még mindaz, ami a jogszabályok által előírt egészséges, biztonságos és szabályos munkavégzés, oktatás megszervezését szavatolja. E tekintetben nincs különbség, tanuló és munkavállaló között.