Üdvözöljük a

Pályaorientáció | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályaorientáció

Keveset adnak munka nélkül!

 

Ősi igazságra figyelmeztet az egyik legterjedelmesebb magyar nyelvű közmondásgyűjteményben fellelhető, fentebb olvasható szólás. Legalább két tényezőre hívja fel a figyelmet:  az egyik a munka értékteremtő jellege.  Vagyis, aki dolgozik, legyen tisztában azzal, hogy igenis számít az, mit és hogyan tesz.  Tehát legyen a legjobbak között, legyen szakmája mestere.

 

A másik a munka önmagában való fontossága: az, hogy bizony meg kell dolgozni a javakért, a sikerért, az elismerésért.

 

A rátermettség, a tehetség, az intézményi háttér szükséges, de közel sem elégséges feltétel: a míves munka szorgalom, kitartás nélkül mit sem ér – a míves munkával, szorgalommal, kitartással viszont felmérhetetlenül sokat érhetünk el. Becsületet, eredményt, elismerést.

 

A munka minden társadalom eredményes működésének alapja. A kereskedelmi és iparkamarák, a gazdaság önkormányzatai egyre fájdalmasabb módon szembesülnek az ország mind több vállalkozásánál, intézményénél jelentkező hiányával a munkás kezeknek, szakképzett emberfőknek.

 

Nagyon fontos tehát számunkra, és ennél fontosabb: az ország fejlődése szempontjából, hogy a jövőben munkába álló generációk értékteremtő, tehetségükhöz, személyiségükhöz illeszkedő szakmát válasszanak, azt minél jobban elsajátítsák, és magas szinten műveljék. Ehhez a fontos döntéshez, egy út kezdetéhez kívánok sok sikert!

 

Králik Gyula

a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke